ТИД 2022 пристигна в Русе, заради бетонирането на кея промениха бивака

0

Участниците в 65-ата международна дунавска регата „ТИД-2022″ акостираха днес в Русе.

Тази тодина, за разлика от предишните, бивакът е разположен не край понтон №8, а на брега край яхт клуба. Причината е, че след извършеното преустройство, бетонираният русенски кей в този район вече не може да приема лодки.

Общо 59 са чуждестранните участници, които участват в българския етап. Те са от Германия, Австрия, Сърбия, Румъния, Англия, Франция, Швейцария и Канада. Има и стотина българи, присъединили се към групата във Видин.

Най-възрастният участник тази година е 84-годишна германка, а най-младият – четиригодишно българче, което пътунало за кратко с родителите си.

Освен стандартните канута в регатата са се включили и участници с ексцентрично плавателно средство, каза ръководителят на българския етап от гребния поход Стилиян Бонев. От германския град Инглщадт са потеглиха четирима гребци и кормчия със старо викингско кану, с дължина 10,5 метра. Участниците също били облечени като викинги. „Кануто тежи около тон, което им създаваше проблеми. Така при унгарския град Мохач те приключиха участието си“, побясни Бонев.

Има и българин, който пътува в българския участък на реката със самоделна лодка, изработена от полиетилен.

„Поизпотихме се с този лагер при Русе. Много усилия се хвърлиха, тъй като теренът беше запустял. Общината също помогна много“, каза Бонев. Неприятното е, че мястото е много е слънчево и има само три дървета за сянка. Друго неудобство е, че лодките остават до водата, а участниците се изкачват по стълби, за да стигнат до бивака.

За участниците в „ТИД-2022“ утрешният ден е почивен. За желаещите ще бъде организирана и екскурзия, за да разгледат забележителностите.

На 24 август /сряда/ участниците ще потеглят за следващата си спирка, която е край село Ряхово.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук