Тийнейджърки повториха постижение от миналия век на финала на US Open (видео)

0

18-годишната британка Ема Радукану е новата кралица на US Open. На финала тя се наложи над една година по-възрастната канадка Лейла Фернандес.
Двете тийнейджърки повториха постижение от миналия век – За последно толкова млади финалистки в “Шлема” са играли през 1999 година, когато 17-годишната Серина Уилямс спечели първата си от шестте титли в Ню Йорк срещу 18-годишната Мартина Хингис. Освен това Радукану стана първата състезателка от квалификациите, която стига до финал в Големия шлем въобще. Тя стана и най-младата британка на финал в мейджър турнир от 62 години, първата британка на финал в Шлема от 44 и първата представителка на Острова на финал в Ню Йорк от 53 години.

Радукану спечели рекордния шампионски дял от наградния фонд – 2.5 милиона долара, като от 150-а в световната ранглиста ще се изкачи на 23-а позиция от понеделник. Родената в Канада с румънски баща и китайска майка Радукану се състезава под флага на Великобритания още от 5-годишна.
Фернандес също за първи път стигна до финала на Големия шлем. Преди Откритото първенство на САЩ най-добрият й резултат беше достигането до третия кръг на Откритото първенство на Франция миналата година.
На финала в надпреварата при мъжете довечера ще играят световният номер 1 Новак Джокович от Сърбия срещу руснака Даниил Медведев. Двубоят ще започне в 23:00 часа.