Тонове елементи от тролейбусната мрежа в Русе изчезнали

0
663
Тонове елементи от тролейбусната мрежа в Русе

Тонове елементи от тролейбусната мрежа в Русе са изчезнали, съобщиха пред журналисти общинските съветници от БСП Александър Неделчев и Пламен Рашев. Те допълниха, че са подали сигнал в прокуратурата за безстопанственост и липса на осъществен контрол от страна на общината по повод на съхраняване на демонтираните стари елементи.

Те били пазени в склад на фирма, но на 11 април 2018 г. – при предаването им към нов складодържател, била установена липсата на тонове елементи. Неделчев посочи, че по протокол медният проводник е 73 865 кг, а били налични едва 26 460 килограма. Според Александър Неделчев, щетата за общинския бюджет е за над половин милион лева.

От Окръжната прокуратура в Русе уточниха, че работят по два два сигнала, свързани с липсата на демонтирани елементи от контактната тролейбусна мрежа в града.

“Странно, че някои хора си приписват заслуги в удобен за тях момент. Наближават местни избори. Ние сме сигнализирали Районната прокуратура още на 9 януари тази година”, коментира заместник-кметът на Русе Димитър Наков. По думите му не е имало забавяне в подаването на сигнала, тъй като през това време бил поискан отговор от фирмата-изпълнител, който не удовлетворил общината, извършено било и собствено проучване с повторен обход на ремонтираните участъци и замерване на дължината на проводника. След като от кметството установили безспорно, че няма друга причина демонтираните елементи да липсват, сигнализирали компетентните органи.

Според Наков минимум 27 тона е липсата на контактен меден проводник. Той припомни, че през 2015 г. били подменени общо 67,75 км контактна мрежа.

“Не обвинявам никого. Има си компетентни органи, които да кажат какво се е случило”, каза още Наков.