Топ 5 на най-популярните спортове в България

0

Едва ли има някой, който да оспори твърдението, че спортът е здраве! Но когато използваме думата “спорт”,  в главата ни идват всевъзможни асоциации за най-различни видове физическа дейност, която може да бъде практикувана и/или наблюдавана. Въпреки огромното разнообразие от различни видове спорт, има такива, които поне в България се ползват с особена почит. За тях ще си говорим днес.

 

Подобни статистики рядко се правят, тъй като е трудно да се установи интересът на аудиторията към точно конкретен спорт. МФВС неколкократно изважда данни, даващи различна информация през годините. Но какво е положението днес?

 

Сигурни сме, че с първите три позиции едва ли можем да изненадаме някого, дори и тези от вас, които съвсем не се интересуват от спорт. Но нека видим!

 

Топ 5 – кои са спортовете, които вълнуват България?

 

  • Футболът е безспорно най-ангажиращият аудиторията спорт, както у нас, така и в редица други държави по света. Зрителите по целия свят са меко казано обсебени от него, а това най-силно си проличава в месеците, в които се провежда Световното първенство, където почти всеки стиска палци за собствената си държава. За да онагледим колко важен е футболът в световен мащаб, ще кажем, че според данните, близо 4 млрд човека са гледали последното Световно. Кралят на спортовете има своите корени в Древна Гърция и Древен Рим, но формата, под която го виждаме днес, се смята, че идва от Англия.

 

  • Въпреки че някои биха се учудили, баскетболът е спорт, който също се радва на огромно внимание от сънародниците ни. Интересът на българите е в синхрон с картината в световен мащаб, където баскетболът има над 1 млрд почитатели, които се вълнуват най-много за срещите от НБА.

 

  • На почетното трето място нареждаме волейбола, който съчетава в себе си елементи от няколко други спорта (баскетбол, хандбал, тенис и бейзбол). През годините спортните ентусиасти у нас са имали възможност да се радват и на редица успехи, които родните национали са жънали във волейболните турнири.

 

  • Еуфорията, която се създава около победите на българите в тениса, определено предизвиква интерес към спорта и насочва погледите ни към корта. Оказва се обаче, че голяма част от сънародниците ни следят с интерес турнирите от Големия шлем и някои от по-малките такива не само заради българското участие. Тенисът определено набра популярност у нас през последните години и това ясно си проличава в гледаемостта.

 

  • Последното място си разделят борба и бокс. Трудно е да кажем кой от двата спорта е предпочитан, защото разликата в тяхната гледаемост е наистина нищожна. Спортовете си имат своите предимства и подаряват на зрителите различен тип емоция, изцяло съобразно максимата, че за всекиго трябва да има по нещо.

 

Ако искате да увеличите вълнението си и самите вие да станете част от някоя среща или мач, то Bwin предлага залози за всички тези спортове – Bwin Sport България в Ефирбет. В каталога на бранда можете да откриете както тези обичани спортове, така и други, които са доста по-редки, но пък могат да привлекат вниманието на някои от вас.

Платена публикация