„Топлофикация Русе“ на протест

1
3537

protest_toplofikacia83С развети синдикални знамена, скандирайки „Искаме заплати“, стотина работници от топлофикационното дружество изминаха разстоянието от предприятието, по бул. „България“ до кръговото движение пред „Дунав мост“ и обратно.

protest_toplofikacia93Протестът е срещу решенията на ДКЕВР и действията на НЕК, които сериозно ощетяват топлоцентралите в страната, и в частност русенската, каза Ангел Ставрев, лидер на КНСБ в централата и председател на инициативния комитет за протеста. Те настояват също НЕК да преведе 12 млн. лв. на дружеството, които дължи за последните 4 месеца, както и да им се изплатят работните заплати, които се бавят от няколко дни. Работниците искат още запазване на работните места на работещите в дружеството и в сектор «Енергетика» в България, реални цени на електрическата енергия, преустановяване ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство, редовно и своевременно разплащане от страна на НЕК към производителите. Те се заканиха, че протестните действия ще продължат до 26 септември включително.

Русенската „Топлофикация“ е собственост на „Топлофикация Плевен”, която пък чрез офшорно дружество е свързана с енергийния бос Христо Ковачки. Протестиращите отрекоха действията им да са свързани с тазвечерното посещение в Русе на Николай Бареков, лидер на Коалиция “България без цензура”, в която участва и свързаната с бизнесмена партия „ЛИДЕР“.