„Топлофикация“ съветва: Как да плащаме по-малки сметки за парно?

0

Как да плащаме по-малки сметки за парно? Това е въпросът, който вълнува стотиците хиляди абонати на топлофикационните дружества заради високия скок на цените на топлинната енергия, която ще трябва да плащат през новия отоплителен сезон.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев съветва абонатите на дружеството да предпочетат договора „Равни вноски“.Опцията за плащане на потребената топлинна енергия на равни вноски се предлага от години от дружеството и е одобрявана от абонатите.

„Предимството е равномерното разпределение на разходите за топлинна енергия и намаляване на тежестта на сметките през зимата. Така по-лесно потребителите планират бюджета си и знаят точната сума, която трябва да отделят за отопление и гореща вода.“ Пояснява инж. Желев. Според условията на договор „Равни вноски“ цялото потребление за миналите 12 месеца се разделя на 12 равни вноски, които се заплащат през цялата година. Той уточни, че последната вноска съдържа разликата между платената и консумирана топлинна енергия за периода на договора.

„Ако клиентите са консумирали по-малко енергия от заложената месечно, то в края на договора доставчикът на топлинна енергия ще възстанови сума. Тя може да бъде получена на касите на дружеството или да бъде оставена за разплащане на бъдещи задължения“ обясни инж. Желев. По думите му, ако се налага доплащане, сумата ще се начисли в последния месец.

Изпълнителният директор на „Топлофикция Русе“ напомни, че преминаването към заплащане на равни месечни вноски става с подписване на договор. Той уточни, че вноската се определя още при сключването на договора. По думите му размерът на сумата, която ще се плаща ежемесечно, се определя от “Топлофикация Русе”, съгласно изискванията на Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването като тя е на база реалната консумация на топлоенергия за имота за стар период и цената на топлоенергията, действаща към датата на подписване на договора.

Инж. Севдалин Желев заяви, че в случай на промяна на цената на топлинната енергия или други обстоятелства, клиентът може да промени  вноската веднъж по време на действието на договора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук