Тотален срив на преките чуждестранни инвестиции у нас

0
Тотален срив на преките чуждестранни инвестиции

Огромен спад на преките чуждестранни инвестиции у нас отчитат от Българската стопанска камара, базирайки се на отчет за периода 2007 – 2017 година. Трендът се задълбочава и през настоящата 2018-та година, като за първото полугодие инвестициите са 2 пъти по-малко, в сравнение с миналата.

За 10 години чуждестранните инвестиции са намалели почти 10 пъти. На влизане в Европейския съюз са били близо 18 милиарда лева, или 27% от брутния вътрешен продукт (БВП). Най-ниската стойност е отчетена през миналата година – около 1 милиард и 860 милиона лева, което е по-малко от 2% от БВП. Според експерти, идеалният размер на инвестициите е 10% от Брутния вътрешен продукт.

През 2007 година делът на чуждестранните инвестиции към този на местните вложения е бил 98,6% към 1,4%. За миналата година резултатът е напълно противоположен – 9,8% към 90,2%. Освен това се оказва, че най-големият инвеститор е българският емигрант.

Българите извън България превеждат повече пари годишно, отколкото са преките чуждестранни инвестиции, сочат данните в отчета. Миналата година са изпратили на близките си 2 милиарда и 254 милиона лева. След тях, най-много у нас са влагали холандци, германци и швейцарци. Най-вече са инвестирали в преработваща промишленост, търговия, застрахователни и банкови услуги. Статистиката показва още, че се справяме малко по-добре от Румъния, но в миналото сме имали много по-голяма преднина.

Според Стопанската камара у нас липсват квалифицирани кадри, имаме лоша инфраструктура и утежнена бизнес-среда. Към тях се добавят липса на електронно правителство, мудно правораздаване и корупция.