Традиционни занаяти и обичаи събират деца и родители в Младежкия парк

0
211
Традиционни занаяти и обичаи

Фестивал за деца и техните семейства, в който могат да наблюдават  различни работилници и демонстрации на традиционни занаяти и обичаи, се провежда Русе.

Фестивалът е в Младежкия парк, до Вазата и ще продължи до 16 часа на 28 октомври, събота. Децата и техните родители ще бъдат въвлечени в творческия процес на създаването на шевици, рисунки, тъкано сукно, обработка на кожа. На занимателни щандове е предвидено провеждането на образователни беседи и игри и запознаване с техниката за рисуване – Енкаустика.

В рамките на фестивала ще бъдат представени следните занаяти: изработка на народни музикални инструменти, дърворезба, ръчно рисуване на коприна, иконопис, обработка на кожа, изработка на художествени кукли, традиционни тъкани, шевици и бродерии, калоферска дантела, грънчарство и неолитна керамика, плъстене и много други.

Целта на фестивала е да се популяризира културно-историческото и природно наследство на трансграничния регион сред младите хора, семейства с деца и подрастващите. По време на събитието малчуганите ще се докоснат до магията на занаятите, ще видят майсторите на различни предмети, изработвани в миналото и до днес, ще се запознаят културното наследство на Румъния и България по забавен и интересен начин.