Традиционното пролетно „кърпене“ на централния площад започна

0
49
Традиционното пролетно „кърпене“

Започна традиционното пролетно „кърпене“ на централния градски площад в Русе. Майстори с мистрии в ръце и кофи цимент обикалят и подготвят за ремонт разлепилите се плочки. По време на обилните валежи през миналите дни, преминаващите през площада граждани се движеха със „забит“ в земята поглед, за да не станат жертва на някой „гейзер“, ако случайно стъпят върху някоя от разлепените плочки. А те са не една и две, а стотици, показа бърз рейд на ТВН…

Кратка разходка по площада 7 години по-късно показва, че „няма нищо ново под слънцето“. В резултат на валежите, температурните разлики и естествено – некачествено свършената работа, разлепените плочки се увеличават с всеки изминат ден. Едва ли е изненада за някого – гледката е до болка позната, а минувачите не се учудват, ако видят заградени участъци за поредното лепене на разлепени или изпотрошени плочи. Новото е, че гаранционният срок изтече и за ремонтите Общината плаща от местната хазна, т.е. – с нашите пари.

Това е „N“-тия по ред ремонт на ремонтирания с европейски пари площад. „Огънят“ се поддържа вече 7 години. Ремонтите започнаха броени дни след 3 септември 2011 г., когато премиерът Бойко Борисов, заедно с президента Росен Плевнелиев, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството, и кметът Божидар Йотов – прерязаха лентата на реконструирания за 10 млн. лв. централен градски площад на Русе.

Гаранционният срок на извършения от специално създадения за целта „Консорциум Русе”, в който влизаха три фирми – „Адис Калинов” ООД, „Интис” ООД и „Стройствет” ООД ремонт изтече преди 2 години, а с това отпадна и техният ангажимент да отстраняват неизправностите. Миналата година един от заместниците на кмета, г-н Иван Григоров каза за ТВН, че това че гаранционният срок е изтекъл, донякъде е добре. „Ще направим такъв ремонт, че поне 10 години по площада няма да се види разлепена плочка“, каза тогава г-н Григоров. Остава да се надяваме, че обещанието ще бъде изпълнено…

Стойността на ремонтните дейности възлизаше на малко над 10 млн. лв., от които 9,3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие”.