Трафикант на хора отива за 2 години в затвора

0
21
30 000 лв. обезщетение

Освен това Кемат Т.  ще плати и 5000 лв. глоба. Той е признат за виновен и осъден на три съдебни инстанции по обвинение на Окръжна прокуратура –Русе. Присъдата е влязла в сила и подсъдимият е приведен в затвора в София.

2 години в затвораКемал Т. е признат за виновен, на три съдебни инстанции, за това, че на  07.04.2015г. в гр. Русе, в съучастие със сънародника си Бюлент Г., също турски гражданин, направил опит  да преведе през границата на страната 41 лица, сред които и деца, в товарен автомобил “Волво 460” с хладилно полуремарке. За да премине границата на два пъти, предложил подкуп в размер на 2 625 евро  на  старши специалист в отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница –Русе  и на старши полицай на Гранично контролно-пропускателения  пункт в Русе, за да си „затворят очите“.

При разглеждането на делото първоинстанционният съд осъдил Кемат Т.  на една година и четири месеца лишаване от свобода и 3000 лева глоба. Окръжна прокуратура-Русе е протестирала присъда като е неправилна, тъй като наложеното наказание е явно несправедливо и не съответства на обществената опасност на деянието, с искане да се  увеличи размера на наказанието. Протестът е поддържан от Апелативна прокуратура Велико Търново и въззивният съд е увеличил размера на наказанието на четири години лишаване от свобода и 6000 лева глоба.

Последно по делото се е произнесъл Върховен касационен съд, който е намали наказанието на две години лишаване от свобода и 5000 лева глоба.  Присъдата е влязла в сила и подсъдимият е приведен в Софийския затвор.

По отношение на Бюлент Г. наказателното преследване  за извършено от него престъпление е приключило със споразумение. Наложено му е наказание една година лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 2000 лв.