Тръмп уволни шефа на Пентагона

0

Американският президент Доналд Тръмп е уволнил военния си министър Марк Еспър, като за изпълняващ длъжността назначава Кристофър Милър, досега директор на Националния център за борба с тероризма. Президентът съобщи новината в типичния си стил в „Туитър“.

За смяната на ключовия пост се говори усилено в последните дни. Разривът между Тръмп и Еспър обаче е от няколко месеца.

През юни Еспър публично се обяви срещу мобилизацията на военни за овладяване на протестите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ, и то няколко дни след като Тръмп заплаши да хвърли армията срещу протестиращите.

Оттогава президентът си позволи няколко пъти публично да се подиграва на министъра си и да намеква, че ще го смени.

Друг конфликт между двамата възникна и когато Тръмп разпореди изтеглянето на хиляди военни от Германия, без да уведоми партньорите си в НАТО и ръководството на Пентагона.

Президентът се противопостави и когато Еспър предложи да се преименуват военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията.

Преди по- малко от месец българският военен минисътр Красимир Каракачанов имаше среща с Еспър в САЩ, където договориха закупването на допълнително 8 броя нови Ф-16.

Марк Еспър стана воененминистър преди година, когато Сенатът на САЩ утвърди номинацията на министъра на сухопътните сили и изпълняващ длъжността ръководител на Пентагона Марк Еспър като постоянен министър на отбраната.

Еспър се е сражавал в Персийския залив през 1991 г., а по-късно става известен като лобист за компанията Raytheon, произвеждаща оръжия и военна електроника за САЩ и съюзници.

 

Снимка: БГНЕС