Тръмп обсипа с похвали Ким Чен-ун, срещата преминала по-добре от очакваното

0
11
Тръмп обсипа с похвали

Американският президент Доналд Тръмп обсипа с похвали севернокорейския лидер Ким Чен-ун след двустранната им среща в Сингапур.

По думите му, цитирани от Асошиейтед прес, срещата му със севернокорейския лидер е преминала “по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи”.

“Имахме една наистина фантастична среща”, на която бе постигнат “голям прогрес”, казал американският президент. Той обсипал с похвали севернокорейския лидер Ким Чен-ун и казал, че той е “много достоен, много интелигентен преговарящ”.

Обобщавайки срещата на върха, той добави, че двамата са прекарали “един страхотен ден” и “са научили много един за друг и за техните страни” и изрази очакване те да се срещат още много пъти.

Срещата на високо равнище завърши с щедри обещания от Тръмп да търси решение на един “много опасен проблем”, а Ким предрече, че “светът ще стане свидетел на големи промени”. Двамата лидери подписаха документ, който американският президент нарече “доста всеобхватен”, но отказа да разкрие подробности.

Тръмп заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне “много скоро” и че е установил “много специална връзка” с Ким, когото покани в Белия дом.

Ким приветства днешната “историческа среща” и каза, че двамата лидери са загърбили миналото, и че светът ще стане свидетел на големи промени.

Това са първи разговори в подобен формат, като САЩ и КНДР технически все още не са приключили Корейската война (1950 г. – 1953 г.), за която няма подписан мирен договор.