Тръмп забранява хостване и инсталиране на Тик Ток

0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, забраняваща всякакви сделки с китайския ByteDance и неговите дъщерни дружества. Това може да забрани на хостването на приложението Тик Ток от Google play и Apple store, съобщи ТАСС, позовавайки се на свои източници.

Според текста на документа, забранените транзакции могат да бъдат забранени споразумения, осигуряващи наличието на Тик Ток в магазините за приложения, закупуването на реклама в него и приемане на условията на потребителското споразумение при изтегляне на приложението.

По-рано Тръмп подписа две изпълнителни заповеди за забрана на всякакви сделки с ByteDance и нейните дъщерни дружества, както и сделки, свързани със социалната мрежа WeChat и собственика му, китайския интернет гигант Tencent и дъщернине му компании. Забраните в двата случая влизат в сила 45 дни след публикуването на постановленията, тоест в края на септември.

На 3 август Тръмп обяви, че „Майкрософт“ или друга американска компания трябва да приключат сделка за придобиване на Тик Ток до 15 септември, в противен случай работата на социалната мрежа в САЩ ще бъде забранена. На 31 юли президентът заяви, че планира да забрани Тик Ток в САЩ.

Тревогите на администрацията на САЩ относно социалната мрежа произтичат от твърденията, че нейното ръководство се занимава с пропаганда и прехвърля данни на потребителите на китайските власти.