Транспортната свързаност между България и Румъния събира двама вицепремиери в Русе

0

Русе ще бъде домакин трансграничен форум, посветен на транспортната свързаност между България и Румъния, съобщиха от областната управа, която ще бъде домакин на събитието.

Участие във форума ще вземат министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия румънски колега Сорин Гриндяну, който е и вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата в северната ни съседка. Срещата ще се състои в петък, 28 януари. В разговорите ще участват още заместник министър-председателят по регионалното развитие и благоустройството на България и ресорен министър Гроздан Караджов, посланикът за специални поръчения в Министерството на външните работи Радко Влайков, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Инициативата цели да се набележат както краткосрочни, така и дългосрочни мерки за облекчаване преминаването на граничните пунктове между двете държави. Специално внимание ще бъде отделено и на възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево. Акцент ще бъде поставен и върху перспективите и плановете за изграждането на нови мостови съоръжения съгласно Меморандума за разбирателство между двете правителства относно изпълнението на съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав и за транспортната свързаност, подписан на 29 март 2019 г.