Транспортната свързаност – основен акцент в съвместната работа на Русе и Гюргево

0

Транспортната свързаност ще е основен акцент в съвместната работа на Област Русе и окръг Гюргево.

Това е записано в Договора за сътрудничество, който подписаха днес областният управител на Русе Борислав Българинов и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну.

Освен развитие на инфраструктурата, акцент в съвместната ни дейност ще бъде поставен и върху културата. На преден план ще бъде поставен и въпросът за привличане на повече туристи от северната ни съседка по българските курорти. Според Българинов, причината за липса на румънски туристи в момента се дължи не само на пандемията от COVID-19, но и на не достатъчно ефективната комуникация между предходните правителства на двете държави.

Съвместни екипи ще обмислят и варианти за съдействие в случаи на извънредна ситуация, приоритетно ще се развиват още зелената енергетика, както и дигитализацията.

По време на срещата беше разискван и въпроса за необходимостта от изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. Участниците бяха единодушни, че

това е от изключителна необходимост и построяването на съоръжението трябва да се случи точно при Русе, защото ще е от полза за цялата страна, а също и за международната търговия.

Кметът на Русе Пенчо Милков, който също присъства срещата, също декларира категоричната си подкрепа за подобряване на транспортната свързаност и обяви, че се водят преговори за възраждане на жп линията от Букурещ през Арджеш до границата с България. Заради проблеми с трасето от 2005 г. участъкът от румънската столица до България е затворен за движение, а влаковете използват обходен маршрут. Модернизацията е част от по-голям проект, който има за цел отново да отвори за железопътен трафик моста над река Арджеш между общините Видра и Комана. Ремонтът ще се финансира със средства от Европейския съюз, а пътуването с влак между Русе и Букурещ ще продължава по-малко от час.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили