Треньори и родители искат нов плувен басейн

0
54
нов 50-метров

За изграждане на нов 50-метров басейн в старата столица настояват плувните клубове във Велико Търново. Причина за искането им е липсата на достатъчно съоръжения, които да покрият нуждите на спорта и увеличения брой желаещи да тренират.

„Царевец-ВТУ“, „Боляри 2009“ и „Етър 2000“ са трите клуба, които провеждат тренировки по плувен спорт. Над 300 са картотекираните деца, които всеки изминал ден се увеличават. Басейнът в старата столица обаче е само един. До края на юни младите плувци можеха да тренират и в базата на университета, но сега и тази възможност е отпаднала.

„През август няма да има нито едно плувно съоръжение, което да работи в община Велико Търново. Така че нашият плувен спорт ще остане на сухо. През годините, тъй като не разполагаме с 50-метров басейн, се е налагало да ходим на подготовка извън Велико Търново“, каза председателят на СКМП “Царевец-ВТУ” Панайот Паздерков.

Точно през август обаче са повечето състезания, които изискват подготовка на 50-метров басейн. Липсата на подходящо съоръжение става все по-осезаема през последните години, в които интересът към спорта се увеличи многократно.

Проблемът е поставен и в неформален разговор с кмета Даниел Панов, който е поискал идеен проект от трите клуба. Изпратено е писмо да кмета с настояване за бързо решение на проблема.

Сред големите имена на търновския плувен спорт е и това на Антъни Иванов, който успя да се класира за финала на Световното първенство в Букурещ, подобрявайки националния ни рекорд в бътерфлай.