Три дни празненства за Празника на Русе, Васил Найденов е „черешката на сладоледа“

0
85
Три дни

Три дни ще продължат празненствата по случай Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Русе, а „черешката на сладоледа“ в програмата ще бъде концерт на един от най-обичаните от поколения българи изпълнител – Васил Найденов. Концертът ще започне в 20:30 ч. на 6 май, на площада пред Общината и ще завърши с пищна заря.

Празничният афиш съдържа още много събития, празненствата ще продължат цели 3 дни. Празненствата започват още на 4 май. От 10:00 ч., по ул. „Александровска“ под мотото „Европа обича България от Русе“ ще бъдат експонирани арт инсталации, изработени специално за празника от деца и родители от 7 детски градини.

Вечерта от 19:00 ч. в Доходно здание, русенската публика ще има възможността да види и чуе на живо музикантите от Оркестъра на Въоръжените сили на САЩ в Европа. По-рано през деня, от 11:00 ч., квинтет от оркестъра ще направи стрийт пърформанс на пл. „Свобода“. Репертоарът на музикантите включва най-доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд, мелодиката на диксиленда на Ню Орлиънс, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни инструментални соло творби. Събитието в Русе е организирано от Община Русе и Посолството на САЩ, и е с вход свободен – специален подарък за всички русенци по повод Празника на града.

На 5 май, събота, от 18:00 ч., в Доходно здание ще се проведе Тържествената церемония-концерт за връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“ 2018 с участието на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев.

В празничния 6 май, в 9:00 ч., в храм „Св. Георги“ ще бъде отслужена Празнична света литургия. В 11:00 ч., на площада пред Общината ще има Празничен концерт на децата на Русе, с участието на изпълнители и състави при ОбДЦКИ – Русе, а в 12:00 ч., на пл. „Княз Александър Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, ще се състои Тържествена церемония за Деня на храбростта и Българската армия.

Всички събития от празничната програма на Община Русе по повод 6 май са с вход свободен.