Три русенски читалища с подкрепа от фонд „Култура“

0

Три читалища от община Русе са одобрени за финансиране по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на Национален фонд „Култура“.

НЧ „Пробуда 1901“ в с. Николово ще получи 14 976 лв. за проекта „Забравените северняшки хора и игри от Русенския край“. Предвижда се да се издирят, възстановят и съхранят 5 автентични северняшки хора̀, чиято орнаментика и специфика е запазена само в селото и се изпълняват като хора̀ на песен. Сред тях са „Пайдушко“, „Хоро на ръченица“, „Дунавско хоро“, „Кольовата“ и „Първи раз“, както и обредни танцови игри от обичаите „Лазаруване“, „Пеперуда“ и „Бразая“.

Проектът „Вълнена багрилница – руно и игрилница“ на НЧ „Надежда 1908“ в с. Ново село е на стойност 15 000 лв. Целта е  подкрепа и развие на творческите изяви и потенциала на читалищните любителски пространства в селото. Ще бъдат организирани творчески пространства, работилници, уроци и игри за представяне на обработване на вълна.

Третият финансиран от Национален фонд „Култура“ проект „С нова премяна на мегдана“ на НЧ „Васил Левски 1928“ в с. Сандрово, който ще получи 14 620 лв., предвижда популяризиране на дейности чрез публични изяви – народни танци за възрастни и детска фолклорна група. В рамките на проекта ще се изработят и нови носии за участниците от любителските състави към читалището.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук