Обновена: Три сценария при ръст на Ковид за ограничения на възрастните хора

0

 

Нови ограничения, но този път само за възрастните хора се предвиждат от НОЩ за  борба с коронавируса, при разрастване  на епидемията и ръст на броя на заболелите.

Това е съобщил  пред Нова ТВ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Сценариите за ограничаването на възрастните хора били три:
„Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определено разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна е пълната им изолация“, добави той.
Той добавил, че всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат, като е уточнил, че това може да стане, ако и други държави въведат строги мерки, това можело да се случи ив България.
Според Кунчев обаче, налагането на нови ограничения не  било  „толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила“.
 По-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов също потвърди, че се обсъждат допълнителни мерки за опазване на възрастните хора, заради разпространението на Ковид -19.
 Според математическите модели за развитието на епидемията у нас, околотри седмици може да издържи здравната система при брой на заразените ежедневно около и малко над 500  човека.
Здравният инспектор е обяснил, че заразата става два дни преди поява на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.
Държавният санитарен инспектор е заявил, че ще получим 2500 флакона „Ремдесивир“ по линия на ЕС, а около 3000 флакона вече са разпределени и всички болници имат от тях.  Цената на един флакон „Ремдесивир“ е 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона.
 За изминалото денонощие в цяла Европа  броят на положителните проби за Ковид 19 са 100 хиляди.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили