Три юбилейни годишнини във фокуса на Мартенски музикални дни’2019

0
Русенска филхармония

Три юбилейни годишнини са акценти в програмата на тазгодишното 59-то издание на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“.

Това са 120-годишнината на Панчо Владигеров, 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов и 70-годишнината на Русенската опера.

Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на Панчо Владигеров.  Това ще стане на 31 март, неделя, когато от 11 часа в зала Европа на Доходното здание, студенти от Националната музикална академия, носеща името на Панчо Владигеров, ще изнесат концерт посветен на творчеството на маестрото.

Ще бъде отбелязана и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов. Специално за събитието в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика „Crush”, за да представи музика от негови съмишленици,  ученици и последователи.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей. Това ще стане с премиерата на „Дон Карлос“ от Верди, под диригентството на Сунай Муратов (реж. Александър Текелиев, сценография Иван Токаджиев) и един наистина блестящ екип от първокласни български и международни артисти, сред които Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Марио Маланини и др.