Трима българи с доживотна присъда за смъртта на 71 мигранти

0
556
Трима българи

Трима българи и един афганистанец, отговорни за смъртта на 71 мигранти в хладилен камион получиха доживотни присъди от Апелативния съд унгарския град Сегед.

Трима от обвиняемите са осъдени без възможност за предсрочно освобождаване, а четвъртият може да излезе от затвора след най-малко 30 години. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. На по-ниска инстанция четиримата получиха по 25 години затвор без право на предсрочно освобождаване

Трагичният инцидент стана през август 2015 г., когато миграционната вълна по т.нар. Балкански маршрут приближаваше върха си. Жертвите платили на трафикантите да ги транспортират през Унгария. Те били натъпкани в херметично затворения камион, предназначен за превоз на замразени стоки. Трафикантите не пожелали да спрат и да отворят вратите на камиона, за да влезе въздух, от страх, че ще бъдат заловени. Когато най-накрая спрели в страничното платно на магистралата при Парндорф, след австрийската граница, хората вътре били починали от задушаване. Трафикантите изоставили камиона и избягали.

Макар че телата бяха намерени в Австрия, процесът се водеше в Унгария, понеже съдебно-медицинските  експерти установиха, че жертвите вече са били мъртви още на унгарска територия.