Трима нови съветници влизат в ОбС на Русе, избират нов зам.-председател

0

Трима нови съветници ще се закълнат на предстоящата на 22 април сесия на Общинския съвет на Русе.

Причината е, че двама от настоящите съветници – Пламен Рашев от „БСП за България“, Митко Кунчев от „Демократична България – Обединение“ бяха избрани за народни представители и вече заседават в Народното събрание. Алисе Муртезова от ГЕРБ също трябва да напусне Общинския съвет, тъй като ще бъде в парламента на мястото на Красен Кралев, докато той изпълнява задълженията си като министър в оставка.

Излизането на тримата от Общинския съвет предизвиква промени и в състава на постоянните комисии, в които те участват. Замяната им в тях, както и в управлението на търговските дружества, в които Община Русе има участие, ще бъде обсъдена от председателите на групи.

Предстои избор и на нов заместник-председател на Общинския съвет, който ще заеме мястото на Пламен Рашев. Възприето е, че на квотен принцип неговото място следва да се заеме от колега от БСП или поне традицията и практиката до този момент го доказват.

Тримата нови общински съветници – Илиян Илиев ПП ГЕРБ, Нора Стоянова – „БСП за България“ и Юрий Георгиев „Демократична България – Обединение“, ще положат клетва на заседанието в четвъртък, 22 април, в зала „Свети Георги“ в сградата на Община Русе. Заседанието ще се проведе онлайн и ще може да бъде проследено на живо в YouTube канала на Общински съвет – Русе.