Трима отиват в затвора за наркоразпространение и трафик на мигранти 

0
Учител по физическо

22Трима обвиняеми за наркоразпространение и за противозаконно превеждане на чужденци сключиха споразумения с прокуратурата, съобщиха от Съдебната палата в Русе. 

Това са И. М. – на 42 години от гр. Русе, неосъждан, М. М. – на 31 години, с постоянен и настоящ адрес в гр. Варна, осъждан и Т. С.,  на 24 години, от гр. Русе, неосъждана. 

Двамата мъже се признаха за виновни в това, че в периода 17.07.-16.08.2022 год., в района на гр. Русе и гр. Мартен в съучастие помежду си, без надлежно разрешително, придобили и държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество – почти 3 кг марихуана на стойност 17 634 лева. 

М. М. се призна за виновен в извършването на още едно престъпление – в периода 19.03.-30.05.2022 год. в землището на община Средец, обл. Бургас, с.Писанец, обл. Русе, и в землището на с. Деница и с. Оман, обл. Ямбол и на гр. Карлово. В условията на продължавано престъпление на два пъти той подбудил и подпомогнал Т. С., (като умишлено я улеснил чрез разяснения и съвети с кого да осъществи връзка за предоставяне на информация относно времето и мястото, от където следва превежданите лица да бъдат взети и превозени), противозаконно да подпомогне чужденци да пребивават и преминават през територията на Р България в нарушение на закона. На 19.03.2022 г. лицата били 30 афганистански граждани, 6 от които ненавършили 16-годишна възраст, а на 30.05.2022 г. – 31, двама от които на по 15 години. И в двата случая е използвано МПС – първия път „Фолксваген Транспортер“, а втория – „Форд Транзит 100 С“. 

Младата жена се призна за виновна също по две обвинения. През месец май 2022 год. в гр. Русе, без надлежно разрешително придобила и държала с цел разпространение метамфетамин с нето тегло 0,048 гр., което разпространила на Н. Д. В периода 19.03.-30.05.2022 год., подбудена и подпомогната от М. М. чрез разяснения и съвети, противозаконно подпомогнала посочените чужденци да пребивават и преминават през територията на Р България в нарушение на закона. 

И. М. прие да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца, отложено за изпитателен срок от 4 години и 6 месеца и глоба в размер на 5000 лв. 

След определяне на отделни наказания за всяко от престъпленията, М. М. прие да изтърпи едно общо, по-тежкото от двете, а именно лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца при първоначален строг режим и глоба в размер на 7000 лв. Приспаднато е предварителното му задържане, считано от 17.08.2022 г. до одобряване на споразумението. Освен това, е приведено в изпълнение и наказанието по присъда от 2018 г. лишаване от свобода за срок от 3 години също при строг режим. Тогава тази санкция е била отложена за изпитателен срок, точно в който са били извършени настоящите 2 престъпления. Осъждането преди 4 години е било за засяване и отглеждане в гр. Мартен на растения от рода на конопа – 25 кг марихуана на стойност 150 000 лв. 

На Т. С. също са определени отделни наказания за всяко от деянията, които са групирани и е наложено едно общо – лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца, отложено за изпитателен срок от 4 години и 6 месеца, както и глоба в размер на 5000 лв. 

Различни състави на Окръжен съд – Русе разгледаха споразуменията и счетоха, че не противоречат на закона и морала и следва да бъдат одобрени. Тримата обвиняеми са осъдени да заплатят и разноските по досъдебното производство в общ размер 2 819,28 лева. В полза на държавата са отнети иззетите от лицата наркотични вещества, 4 мобилни телефона, 545 евро, електронни везни. 

Одобрените от съда споразумения са окончателни и не подлежат на обжалване или протест. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук