Трима талантливи русенци получиха „Русе 21 век“

Автор:
1 ное. , 2017   Video

Трима талантливи млади русенци бяха отличени в Деня на народните будители с наградата „Русе 21 век“.

Отличията, които са за постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси, и по традиция се връчват в навечерието на Деня на народните будители, им бяха връчени от кмета Пламен Стоилов в присъствието на председателя на Общинския съвет чл. кор. д.т.н. проф. Христо Белоев и много гости.

Тази година носители на престижното отличие са:

  • Николай Емилов Димитров – ученик в 10-ти клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, от класа по пиано на Даниела Кюркчиева
  • Петър Ивелинов Няголов – ученик в 11-ти клас на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе и
  • Борислав Драганов Кошаров – студент в специалност „Компютърни науки“ в Русенския университет.

„Радвам се, че на днешния 1-ви ноември имам честта да наградя тези даровити и любознателни млади хора, защото именно те ще продължат делата на народните ни будители. Вярвам, че наградите им ще продължават да се множат, защото са показали уникална стабилност в знанията през годините. Благодаря на родителите и им пожелавам да се гордеят с тях, така както цял Русе се гордее. На наградените пожелавам да продължават да се развиват и да прославят нашия град. Бъдете все така заредени с дух на победители, защото той ни помага да постигаме резултати! На добър час!“, пожела кметът Пламен Стоилов на отличените.

Николай Димитров е роден е 2001 год. в Русе. Започва да учи пиано от шестгодишна възраст. От началото на обучението си и до днес е пълен отличник. Освен като солист, се изявява и като камерен изпълнител. Солист е в концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Русе. Неизменно е част от представителните групи в най-престижните изяви на училището. За пореден път печели едногодишна стипендия от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби и отново е селектиран за член на клуба „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Стипендиант е в майсторския клас на Евгени Божанов в рамките на Фестивала „Мартенски музикални дни“, след което дарява едномесечната си стипендия за благотворителната кампания „Талант без граници“. Печелил е над 15 награди от международни и национални конкурси: две Гран при, една номинация за Гран при, шест първи, една втора и седем специални.

Петър Няголов е ученик в 11-ти клас на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе. Номиниран за изключителен принос, както за обогатяване на историята на училището, така и за утвърждаване авторитета на Русе на национално и международно ниво. Има блестящи постижения в областта на информатиката в национални и международни състезания: Носител е на два златни медала, един сребърен, четири бронзови, седем първи места, едно второ, едно трето, както и много други постижения в областта на информатиката и математиката.

Борислав Кошаров е студент в специалност „Компютърни науки“ на Русенския университет и през първите четири семестъра на обучението си има среден успех отличен 6.00. Ръководител е на екип „Ориндж“ в интензивния спринт по програмиране, наречен хакатон 2017 и е класиран на първо място. Участва в редица научни форуми и състезания и печели престижни награди.

Общо за наградата бяха номинирани 11 ученици и студенти.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.