Трима военнослужещи от Военноморските сили получиха плакет „Русе"

0
Трима военнослужещи от Военноморските сили

Трима военнослужещи от Военноморските сили бяха удостоени с плакет „Русе“. Отличията им бяха връчени от кмета Пламен Стоилов в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, заместник областният управител на Област Русе Валентин Колев и др.
Отличените са подполковник Любен Димитров Янков – командир на комендантско-домакинска част във военно формирование 34410-Варна, главен старшина Станимир Димитров Станев – оркестрант във военно формирование 52290-Варна и старшина 1-ва степен Антон Димитров Роев, за отлично изпълнение на служебните им задължения и по повод 139 години от създаването на Военноморските сили на Република България.
„Чувствам се горд за поредна година Русе да бъде домакин на старта на тържествата по случай създаването на Военноморските сили в България“, каза Стоилов при връчването на наградите. Той връчи на контраадмирал Петев статуетка – копие на Паметника на Свободата, а командирът на Военноморските сили подари на русенския градоначалник военноморски флаг, който за пръв път се е развял в Русе, в знак на благодарност за доброто сътрудничество и гостоприемство, определяйки Русе като „люлката“ на военноморския флот.
Преди церемонията, представителите на ВМС проведоха срещи с областния управител и кмета на Община Русе.
По традиция, всяка година тържественото честване на годишнината от създаването на ВМС започва от град Русе, където е поставено началото на военния флот на Република България.