Тристъпков план ще намалява катастрофите по пътя Русе – Велико Търново

0
2353

Срещата, в която взеха участие народни представители от двата региона, както и представители на заинтересованите институции, беше предизвикана от поредната жестока катастрофа преди около две седмици, при която загинаха двама души.

Първата стъпка е на заседанието през декември на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата да се потърси възможност от фонд “Безопасност на движението” за отпускане на допълнителни средства за полагане на “шумяща” маркировка, нови пътни знаци и соларни светещи такива, както и за разчистване на растителността около пътя, която пречи на видимостта.

Следващата стъпка е залагане в програмата на агенция “Пътна инфраструктура” за 2014 г. и 2015 г. реконструкцията на опасните по пътя участъци и разширяването им в трилентови.

Третата стъпка, която е в по-дългосрочен план, включва планиране и проектиране на четирилентов път чрез финансовите средства на оперативна програма “Транспорт”. По думите на областния управител на Русе Венцислав Калчев, че по предварителни разчети за това са ще са нужни около 200 млн. евро.