Тристранката не постигна съгласие за вдигане на минималната заплата

0
не постигна съгласие

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие при обсъждането на минималната работна заплата и повишение на ставките за нощен труд.

Правителството реши от 1 януари минималното трудово възнаграждение да нарасне с 9.8% и от 510 да стане 560 лева. Срещу това се обявиха работодателските организации. Те поискаха диференцирано договаряне на минималната заплата според трудовите дейности. Бизнесът настоява за ясни икономически критерии при определянето на минималното възнаграждение, а не то да се базира на политически обещания. Според бизнеса трябва да се приеме механизъм за определянето ѝ, както е заложено в ратифицираната Конвенция 131 на Международната организация на труда.

Асоциацията на индустриалния капитал в България отбеляза, че половината европейци работят в страни, където минималната месечна заплата се договаря между социалните партньори, а не се определя административно, като там средните заплати са с 60 процента по-високи.

Бизнесът се противопостави и на идеята на КТ „Подкрепа“ възнаграждението за нощен труд да бъде половин процент от минималната работна заплата.

Заради разногласията бе взето решение да се създаде работна група към социалния министър, която през януари ще обсъди промени в трудовото законодателство, включително и увеличение на нощния труд, който в момента се заплаща едва 25 стотинки на час.