Трите ЕРП-та искат по-високи цени на тока

0
самоотчет

Трите електроразпределителни дружества у нас – ЧЕЗ, ЕВН и „Електроразпределение Север” – обявиха, че искат нови, по-високи цени на тока.

Това става ясно от публикуваните от ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ намерения за промяна на сегашните им цени на услугите, което те правят по закон всеки 28 февруари. В съобщенията на енергийните компании не се посочва изрично какво сочат изчисленията им за новите цени на тока с уговорката, че е възможно до 30 март да настъпят промени, които ще бъдат отразени. Тази тактика от няколко години се прилага от снабдителите с идеята да не се нагнетява общественото недоволство, а и регулаторът традиционно орязва предложените повишения от компаниите.

„Енерго-Про Продажби“ и „Електроразпределение Север“, които снабдяват с ток Североизточна България, също са уклончиви в съобщението си. В него обаче се посочва, че компанията планира да инвестира в електроразпределителната мрежа по 45 млн. лв. годишно до юли 2021 г. и ще иска да се коригира размерът на технологичните им разходи и нормата на възвръщаемост до актуалните им нива. Това също означава повишаване на цените за пренос и разпределение на енергията и съответно поскъпване на тока.

От Комисията за енергийно и водно регулиране, която определя цените, заявиха, че няма да допуснат безконтролно поскъпване заради скандалите покрай ЧЕЗ.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили