Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган

0

Българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи.

Това пише в новия си брой вестник „Дневник“, позовавайки се на специално разследване на списание „Шпигел“ . Разследването се  позовава  на секретни съобщения от турското посолство в София.

От съдържанието им се разбирало, че освен Борисов и Цацаров в депортирането на Абдула Бююк са участвали и българските спецслужби.

Турският дисидент  Абдула Бююк бе издирван  през 2016 година  от  Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. Бююк тихомълком предаден на турските власти отбългарските власти  през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места.

Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването. На свой ред тогава вицепрезидентът Маргарита Попова,  /Президент Росен Плевнелиев/  е отказала политическо убежище на турския гражданин.

 За този отказ практически  обществеността разбира едва сега.

Сега германското списание разкрива, че съдбата на Бююк е била обсъждана – или по-скоро предрешена – още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.

Ето какво пише:

„Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. „Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът… Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес“, пише в документа. В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери „бързо уреждане на въпроса“, пише списанието

 

 

Заглавието в списание „Шпигел“ е:  „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“, като е използвана думата handlanger, която има смисъл на лоялен служител, поддръжник или помощник, който не е някой важен подизпълнител в системата, но изпълнява съмнителни или криминални действия и единствената им стойност за една организация е, че са безусловно лоялни на боса.

Списанието пише и за отделна, втора среща по въпроса между турския посланик и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че, изглежда, висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. „Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая“, пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция.“

Заключението на“Шпигел“ е  че „тайните съобщения от турското посолство,  до които стига списанието сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране“.

Немското издание твърди, че по този начин Борисов е помагал на Турция да преследва политически опоненти, а това нарушава международни конвенции.

В повечето европейски държави, продължава „Шпигел“, съдът смята делата в Турция след метежа за политически мотивирани и блокира екстрадирането на турски граждани, защото не могат да разчитат в родината си на честен процес. „В случая с Бююк и в България две съдилища са стигнали до същите изводи.“

Бююк повече от 3 години след екстрадирането е арестуван, като е под домашен арест от декември 2019 година.

Подобна съдба имат още 7 турски граждани, депортирани от България през октомври 2016 година.

„Нито Борисов, нито Цацаров пожелаха да коментират нещо по въпроса, когато ги потърсихме,“ пишат журналистите от „Шпигел“.

Изданието твърди, че „тайното сдружаване с турския режим“, което, изглежда, е извършил Цацаров, изобщо не се е отразило на кариерата му.

Снимката е на редакцията на в. Дневник

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили