ЦИК ще назначава избирателната комисия в Русе

0
1517

Това стана ясно след като на свиканите от областния управител днес консултации представителите на политическите партии очаквано не стигнаха до консенсус за ръководните постове.

В консултациите взеха участие представители на всички политически партии, имащи свои представители в настоящия състав на Европейския парламент – ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС, НДСВ и Синята коалиция. Интерес проявиха и от две непредставени формации – партия „Българската левица“ и гражданското сдружение „Бъдеще за Русе“.

Очаквано „ябълката на раздора“ бяха ръководните постове – председател, заместник-председател и секретар, за броя на членовете спорове нямаше.

Три бяха предложенията за председател на РИК – Десислава Дивчева, предложена от БСП, Мирослава Маркова – от ГЕРБ и Виолета Петрова – от ДПС. След като стана ясно, че никой не е склонен да отстъпи и че назначението ще се извърши от ЦИК, от ДПС номинираха кандидата си за трите ръководни позиции, БСП предложи Десислава Дивчева не само за председателското, но и за секретарското място, за същите позиции от ГЕРБ номинираха Мирослава Маркова.

Представителят на Синята коалиция Евгени Хараламбиев предложи, след като изборите са европейски, да се подходи по европейски и както в Европарламента БСП и ГЕРБ да си поделят местата на председател и секретар, а за Атака и ДПС да останат зам.-председателските. От Атака и ДПС обаче му припомниха, че все пак в България нравите са други, от ДПС не се отказаха от искането си за мястото на секретар за сметка на зам.-председателското, а представителят на Атака, депутатът Любомир Владимиров, предложи да се повтори схемата на ЦИК.

В крайна сметка до разбирателство не се стигна и назначенията ще бъдат извършени от ЦИК. Така съществува хипотетичната възможност ГЕРБ, след като не предложиха свой човек за зам.-председател, да останат въобще без представител в ръководството, ако ЦИК задоволи апетита на БСП и ДПС.

Решението на ЦИК трябва да стане ясно до две седмици.