Цистерна с близо 7 тона дизел без документи задържана край русенска бензиностанция

0
Цистерна с близо 7 тона

Цистерна с близо 7 тона дизелово гориво без документи за произход и платен акциз са задържали служители от Митница Русе.

На 8 ноември вечерта в района на град Русе,  митническите служители спрели автоцистерна, която се насочвала към намираща се наблизо бензиностанция.  При проверката митническите служители установили, че цистерната и бензиностанцията се стопанисват от едно и също юридическо лице, а доставката е извършена от местност в близост до града.

От водача били изискани наличните за превозваната стока документи, но той успял да представи единствено товарителница за обществен автомобилен превоз, в която бил посочен различен регистрационен номер от този на спряната автоцистерна, както и пътен лист, указващ, че превозното средство пътува до сервиз. Цистерната се е движела без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз. Общото количество на задържаната стока е 6833 литра дизел, а дължимия акциз за това количество е  в размер 4414,12 лв.

Откритата стока и товарният автомобил са иззети на основание чл. 40, ал. 1 ДОПК. Взети са проби за лабораторен анализ. Предстои ангажиране на административно наказателна отговорност.  За подобно нарушение Законът за акцизите и данъчните складове предвижда имуществена санкция на стойност двойният размер на дължимия акциз или 8828,24 лв., както и отнемане на горивото в полза на държавата.