Цветница – празник на надеждата, любовта и цветята

0
277
Цветница – празник на надеждата, любовта и цветята

Седмица преди най-светлия християнски празник Възкресение Христово православните християни отбелязват Цветоносна неделя, наричана още Цветница – празник на надеждата, любовта и цветята. Това е денят, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя. Празникът е популярен още като Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост, след него започва Страстната седмица, (наречена още Седмицата на страданията), последната седмица от живота на Иисус Христос.

Според Светото писание, на днешния ден Иисус влиза тържествено в Йерусалим, качен на магаре като еврейски цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като цар с виковете: “Осанна, Осанна, благословен е идващият в името Господне”. Православната църква учи, че Христос не е земен Цар, а небесен.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер.

Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.