Туристически обект №1 на Русе – без достъп и паркинг за туристи

0
36
Пантеона на възрожденците

Туристически обект №1 на Русе – Пантеонът на Възрожденците се нуждае от спешен кардинален ремонт и нова подвеждаща инфраструктура.

В момента, автобусите, превозващи туристи, нямат никакъв изграден достъп паметника –костница, признава директорът на Историческия музей в дунавския ни град д-р Николай Ненов. За някакъв паркинг около считания за обект №1 за посещения в Русе пък изобщо не може да се говори. От години, местните туроператори направо отказват да го включват в пакетите си, тъй като няма как превозваните с автобус посетители да се доберат до светинята.

„Имаше искания да бъде изградена малка отбивка по бул. „Съединение“, след светофара, където автобусите да спират и да изчакват туристите, каза Ненов. Туроператорите предлагали да се направи врата с ключ, която да се отваря само за гости, но от Община Русе не реагирали. Според Николай Ненов, има идея да се направи подстъп откъм бул. „Цар Освободител“, който да завършва с паркинг.

Кръстовището със светофар до Пантеона е изключително натоварено и на практика е невъзможно колите да изчакват завиващи тук, или излизащи автобуси.  Затова засега тук на посещение идват само чужденците, които идват по Дунав с луксозните круизери и се разхождат пеша по центъра. В същото време, Община Русе все още търси 4 млн лв, за ремонт на Пантеона на възрожденците, сподели Николай Ненов.

Пантеонът на Възрожденците е паметник-костница с площ от 212 кв. м., а общата застроена площ на сградата е 4 422 кв.м. Освен от ремонти, той се нуждае и от обновена визия. Ремонтите трябва да включват изграждане на вентилируема окачена фасада с плочи от светъл гранит, както и подмяна на облицовката на четирите наклонени скатове на високото тяло с медна ламарина. Основен момент е решаване на проблема с отвеждането на дъждовните води извън сградата, както и  цялостен ремонт на санитарните възли.