Турски съд отложи делото срещу четиримата български граничари

0
Pixabay

Воденото в Турция дело срещу 4-ма български гранични полицаи беше отложено за 6 юли. Съдът в Къркларели прие искането на турския адвокат на българите към делото да бъде приложено решението на Европейския съд за правата на човека, който се произнесе в полза на България, съобщи БНР.

Четиримата гранични служители са обвинени за смъртта на турски бракониер при инцидент край Резово от 2008 година.

На заседанието във вторник адвокат Джошкун Молла отново е поискал делото да не се разглежда по същество с мотив, че по случая има решение на военната прокуратура в България, според което разследването се прекратява заради липсата на извършено престъпление.

Сега предстои наказателният съд в Къркларели да изпълни процесуалните изисквания, свързани с решението му българските гранични служители да бъдат обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, каза още адвокат Молла.

„За да може да се направи такава бюлетина, трябва да се придобият снимките, отпечатъците от пръстите на обвиняемите и други такива информации. Те ще се изискат от българските отговорни власти.“

Четиримата български гранични служители –  Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество.

Най-добрата агенция за подбор на персонал