Туск впечатли с прекрасен български

Туск впечатли с прекрасен български и “Отечество любезно, как хубаво си ти!”

Автор:
11 ян. , 2018  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск впечатли с прекрасен български при официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тази вечер.

„Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, заяви Туск пред препълнената зала на Народния театър „Иван Вазов”.

За специалната церемония у нас пристигнаха лидерите на европейските институции, и колегиумът на Европейската комисия. През следващите шест месеца в София са насрочени около 300 събития в рамките на председателството. Сред тях е и срещата на върха за Западните Балкани през май.

Събитието в Народния театър събра в красивата зала на най-стария театър у нас ръководствата на страната ни и на европейските институции. България е член на Европейския съюза от 11 години, но от 13 века е югоизточната порта на Европа, каза в словото си президентът Румен Радев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева увери, че в следващите 6 месеца българските народни представители ще дадат своя принос към формирането на ключовите европейски политики.

Тримата лидери на Европейския съюз – Доналд Туск, председател на Европейския съвет,  Антонио Таяни – председател на Европейския парламент и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер изразиха огромна подкрепа за България преди историческата мисия, която ѝ предстои, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск произнесе речта си на прекрасен български и показа отлично познаване на българското минало и съвременна култура. Туск обра овациите изнесяйки цялата си реч на български език и рецитирайки стихотворението на Иван Вазов “Отечество любезно, как хубаво си ти!”.Comments are closed.