Убиец на дете е осъден доживот, но може да излезе след 30 години

0

Доживотна присъда вместо доживот без право на замяна постанови Върховният касационен съд (ВКС) за бруталното убийство на 6-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Престъплението бе извършено извършено през лятото на 2019 г. Детето бе изнасилено и убито. За виновен бе признат 19-годишният тогава Мартин Трифонов.

След убийството той се опита да избяга от полицията. Бе организирана мащабна акция по издирването и той бе заловен след като полицаи го простреляха в краката.

На първа и втора инстанция Трифонов бе осъден на доживотен затвор без право на замяна. Според българския закон това е възможно най-тежкото наказание. Върховният съд обаче го е смекчил, постановявайки доживотна присъда. Един от аргументите на съда е, че той е само на 21 години. А по закон доживот без замяна не се дава на осъдени под 20-годишна възраст.  Иначе ВКС приема, че упражненото върху детето насилие е брутално и самоцелно. Трифонов е осъждан двукратно в миналото

Така осъденият ще има шанс да излезе от затвора след 30 години. В момента той е на 21 години. По закон замяна на доживотна присъда с 30-годишна може да се направи, ако осъденият е излежал поне 20 години.

Във вторник семейството на убитото дете имаше среща с правосъдния министър Янаки Стоилов. Те заявиха, че са притеснени, защото окончателната присъда дава възможност Трифонов да излезе предсрочно от затвора.

Бъди свободен