Убиецът на 18-годишния Алекс от Бяла с намалена присъда

0

Апелативният съд във Велико Търново намали определената от Окръжен съд – Русе присъда на Валентин Маринов за смъртта на 18-годишния Алекс от Бял. Наложеното наказание беше 20 години, а сега то е снижено до 4 години.

На 14.11.2018 г. . Окръжен съд – Русе признава обвиняемия за виновен, че умишлено е причинил смъртта на Алекс. За убийство по хулигански подбуди Валентин е осъден на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и да заплати по 100 000 лева на родителите на Алекс.

Защитникът на Валентин Маринов обжалва решението и в Апелативен съд – Велико Търново е образувано дело, по което е била назначена комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза с участието на съдебни медици и физик.

Така се стига до преквалифициране на деянието като причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена телесна повреда. За извършеното от подсъдимия престъпление по чл. 124 ал. 1 пр. 3 от НК, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Според съда, Валентин е нанесъл на удар на Алекс, от който той е залитнал и в резултат на това в комбинация с ударното въздействие и консумирания алкохол, той е паднал и си е ударил главата, което е довело до черепно-мозъчната травма – причина за смъртта му.

Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на пострадалия, нито е предполагал, че евентуална реакция на последния в опит да се предпази ще доведе непременно до неговото падане, като се има предвид, че малко преди това Алекс е избегнал по същия начин опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в последствие сам е нанесъл удар.

След съобразяване на наличните смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства следва да се наложи наказание 4 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим. Присъдата за изплащане на обезщетение остава в сила.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Най-добрата агенция за подбор на персонал