Учени: Гастроинтестиналните симптоми подсказват за по-тежка форма на COVID-19

0

Гастроинтестиналните симптоми са свързани с по-тежка форма на Ковид-19 и по-лоша прогноза, обявиха два американски изследователски екипа, цитирани от Ройтерс. Изследванията са били представени на виртуалната годишна конференция на Американския колеж на гастроентеролозите.Единият екип е прегледал 38 предишни изследвания, обхванали повече от 8400 пациенти. Резултатите показали, че хората с диария е с 63 процента по-вероятно да развият тежка форма на Ковид-19. Според д-р Субаш Гимире от болницата „Гъртри Робърт Пакър“ в Пенсилвания тези болни може да са с по-висок вирусен товар, което кара тялото да реагира по-остро.

Другият екип е изследвал 921 пациенти. Той установи, че около 22 процента с поне един гастроентерологичен симптом постъпват по-често в болница и интензивно отделение.

Колкото повече гастроинтестинални симптоми имат пациентите, толкова повече се увеличава вероятността от болнично лечение, твърди д-р Дарбаз Аднан от медицинския университетски център „Ръш“ в Чикаго.

Той препоръчва лекарите, оценяващи състоянието на пациенти с Ковид-19, да имат предвид, че гастроинтестиналните проблеми могат да сигнализират определено по-висок риск от влошаване на състоянието.