Учени обявиха, че са открили защо „АстраЗенека“ причинява тромбози

0

Екип германски учени обявиха, че вероятно са открили причината за образуване на кръвни тромбози след ваксинация срещу коронавирус с „АстраЗенека“. Макар и рядък, този страничен ефект накара някои страни да се откажат от продукта. Съобщенията за тромбози пък създадоха настроения срещу ваксината и броят на желаещите да се имунизират с нея рязко спадна.

Според германските учени проблемът се крие в начина, по който човешкото тяло получава информация за коронавируса. „АстраЗенека“, както и „Янсен“, спадат към групата на т.нар. „векторни“ ваксини и начинът на пренасяне на информация е специфичен за тях. При РНК-ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ този проблем не съществува, защото те работят по различен начин.

При „АстраЗенека“ се изпраща ДНК информация за шиповидния протеин на вируса директно в човешките клетки. Понякога обаче част от тези данни може да останат извън клетката и да се разпаднат. Именно този процес би могъл да доведе до възпаления и кръвни съсиреци, твърди изследователският екип.

Според немските учени и двете векторни ваксини могат да се преработят, така че този проблем да бъде решен. Засега обаче няма достатъчно данни в подкрепа на твърденията им.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили