Учени: Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват

0
75
Учени: Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват

Огромната концентрация на въглероден диоксид във въздуха влияе не само върху нашето здраве, но и върху формирането на облаците, пише Slate.

Прогнозите са на базата на климатичен модел, разработен от учените от Калифорнийския технологичен университет. Те алармират, че климатичните промени в световен мащаб са довели до стряскащата прогноза, че слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради повишаване нивата на въглероден диоксид.

Сегашното климатично затопляне с 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха допринася за суши, наводнения, циклони и др.

Но изчезването на слоесто-купестите облаци ще предизвика рязко затопляне на Земята, защото ще изгубят свойството си да отразяват светлината и ще се разпадат на по-малки части. Облаци покриват близо 1/4 от световните океани и отразяват 30% от слънчевата светлина, правейки планетата едно по-хладно и приятно място за живеене.

Подобно увеличаване на температурите ще доведе до топене на ледовете на полюсите и до повишаване на океанското ниво с десетки метри.

На Земята не е имало такъв климат от началото на еоцена преди 48-53 милиона години, когато средните температури били с около 12 градуса Целзий по-високи и крокодили се срещали в Арктика.

Като резултат от всичко, напълно е възможно влечугите отново да заживеят там, както преди, защото температурите се очертава да се повишат с цели 10 градуса към края на века.

Причина за безпокойство е, че предизвиканото от човешката дейност климатично затопляне води до освобождаване на въглероден диоксид и метан, които са уловени като в капан в природата.

От Световния фонд за природата предупреждават, че ако глобалното затопляне продължава да се разпространява с такива темпове броят на полярните мечки ще намалее с 30% в следващите 35 години. Хабитатът на полярните обитатели вече изцяло се променя и те страдат от липса на храна. Ще бъдат заличени и други видове от растителния и животинския свят по цялата планета. Така се заражда нежелан конфликт между хората, природата и хищниците. WWF припомня, че все още има начини, по които да се постигне хармония между човека и дивата природа.

Но разтопяването на ледници, затоплянето на океани, промяната на цвета на водата им, необичайно високи или ниски температури и др. ще доведе до това планетата Земя да се превърне в едно по-различно място от каквато я познаваме днес. Остава надеждата, че новите технологии и мерки на правителствата ще го предотвратят.