Ученически фотоконкурс за 80-годишнината на Съдебната палата

0
98
ученически фотоконкурс

Окръженият съд в Русе обявява ученически фотоконкурс по повод 80-тата годишнина от откриването на Съдебната палата в града.

Темата на конкурса е „Съдебната палата на гр. Русе през четирите сезона“. Право на участие имат всички ученици, любители на фотографията. Те ще бъдат разделени в две възрастови групи:

 

Първа възрастова група – ученици от V до VІІІ клас от всички училища в област Русе.

Втора възрастова група – ученици от ІХ до ХІІ клас от всички училища в област Русе.

За участие се приемат авторски фотографии, разпечатани (лазерен, мастилено-струен или фото печат) черно-бели и/или цветни фотографии на Съдебната палата през четирите сезона. Творбата от четири различни кадъра, следва да е оформена на един лист А3 формат. Допуска се снимките да бъдат редактирани с фотообработващ софтуер. На e-mail: courtruse.press@gmail.com следва да бъде изпратен файла, от който е разпечатана снимката. Творбите трябва да се представят в Окръжен съд – Русе, ул. Александровска № 57, ет. 3, стая 32 или 33 до 25.09.2020 г.

Всяка творба трябва да бъде придружена със следната информация: трите имена на автора, клас, училище, телефон и имейл за връзка.

Всеки участник може да изпрати само една творба.

Съдебната палата в гр. Русе е проектирана като първата такава сграда в България. Първоначалният проект е изготвен от арх. Никола Лазаров, а по-късно екип към Министерството на правосъдието с ръководител арх. П. Койчев го преработва.

Строителството започва през 1929 г. и завършва през 1939 г. Откриването й се отбелязва на 27 октомври 1940 г. Интериорът на сградата е проектиран изцяло от арх. Папазов, а стъклописите – от проф. Иван Пенков. Изпълнението им е реализирано в Германия. Мраморни колони и гранитен под, извито двураменно стълбище с красив парапет и разноцветни орнаментни прозорци приковават погледа.

Скулптурните фигури по фасадата на сградата са проектирани и изпълнени от проф. Любомир Далчев през 1938 г.