Ученик от Русе разработи идея за по-устойчив и по-евтин асфалт

0
1147

Единайсетокласникът Димитър Петков от Русе разработва иновативната идея в рамките на училищен проект, с който печели и национално състезание.

Вариантът, който предлага Димитър е в асфалта вместо битум да се използва рециклирана пластмаса, която почти напълно замества свойствата му. Според него  този вид асфалт би бил по-щадящ природата, по-евтин и най-важното по-устойчив.

„По-екологично е полагането на самата настилка, защото ще се използват изцяло рециклирани суровини – стар асфалт и отпадъчна маса“, каза пред ТВН Димитър.

Цената на пластмасата има по-ниска себестойност. Веществото битум се добива на базата на петрол и има значителни разходи по обработването му.

По този начин ще се съкратят тези разходи, както и тези за гориво. Важното тук е, че пластмасата е по-устойчива, от 8 до 13 пъти по-издръжлива е от битума“.

И все пак Димитър признава, че проекта има екологични слабости, които обаче могат да бъдат превъзмогнати.

Как един ученик решава да търси иновативен подход?

Амбицира го лошото състояние на инфраструктурата в момента. Смята, че за да се подобри нивото на икономиката в страната трябва да се създадат условия за по-добър транспорт, тъй като той заляга във всички важни икономически и стопански процеси.

„Новата технология трябва да премине тестове и най-вече да се докаже, че е безвредна за околната среда“.

Димитър е категоричен, че няма да се откаже от идеята си и ще продължи да изучава процеса в детайли.