Ученик от Русе стана министър на иновациите и растежа за един ден

0

Дванадесетокласникът от Русе Анакин Али стана министър на иновациите и растежа за един ден.

Заедно с Александрина Петева от Варна възпитаникът на МГ „Баба Тонка“ поеха поста на министър Александър Пулев и се запознаха със задачите, задълженията и отговорностите му.

Това стана в рамките на тазгодишното издание на инициативата „Мениджър за един ден“ 2023 на Джуниър Ачийвмънт България. Министерството на иновациите и растежа

Избра общо петима млади участници, които заеха ръководни позиции в министерството за ден.

18-годишният Анакин е печелил първи места в състезания по информатика и информационни технологии. Пред министър Пулев той разказа за създадената от него онлайн платформа TiHub. Тя представлява автоматизирано оценяване на ученически проекти по информатика и ИТ, които са свързани с писането на код. Платформата използва виртуализация за тестването на ученическия проект като връща изпълнението от кода както на ученика, така и на учителя. Анакин, който има златен медал от Националната ученическа конференция на Съюза на математиците, каза още пред министъра, че се интересува от предприемачество и получи ценни съвети от Пулев в тази сфера.

Ученичката от Варна Александрина, която също пое поста на министъра, предстои да завърши скоро Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богров“ в морския град. Тя е с профил „Банково дело“, а от Пулев научи за неговата работа като банкер в ЕБВР преди встъпването му на длъжност като министър.

Учениците присъстваха на срещата на министър Пулев с румънския посланик у нас, след което посетиха Българската банка за развитие. В края на работния ден те посетиха София Тех Парк, където видяха суперкомпютъра на България Discoverer, както и интерактивния център за наука и технологии ТехноМеджикЛенд. Пред тях бяха демонстрирани различни експерименти в областта на физика, математика, информационни технологии и технологии на бъдещото.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук