Ученици от Русе и Тараклия в дебат за офицерския бунт от 1887 г.

0

Ученици от Русе и Тараклия ще дебатират по тема за офицерския бунт от 1887 г.

Дебатът, който е завършек на проекта “Саможертвата на българските революционери в контекста на офицерския бунт от 1887 г.“ на ОУ „Олимпи Панов“, ще бъде утре, 10 юни от 10 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание.

Предвидена е съвместна изложба с Регионалния исторически музей и Държавен архив – Русе, посветена на 170 г. от рождението и 135 г. от смъртта на майор Олимпи Панов.

След това  ще се проведе ученическата кръгла маса, на която ученици от русенски училища и от град Тараклия, Молдова, ще представят свои изследвания и доклади във връзка с офицерския бунт от 1887 година.

Финалът на събитието ще бъде възстановката на моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт и разстрела на осъдените на смърт в пространството пред Доходното здание. В нея ще вземат участие ученици от прогимназиален етап и членове на националното дружество „Традиция“.

Русенското училище е единственото в България, което носи името на майор Олимпи Панов. Чрез проекта учебното заведение ще насърчи децата да посветят свободното си време на малко известни исторически факти, свързани с офицерския бунт от 1887 г., един ярък елемент от следосвобожденската история на страната ни. Реализирането на проекта съвпада и със 170 г. от рождението и 135 г. от смъртта на Олимпи Панов.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук