Коледната ваканция свърши, учениците се връщат в клас

0

От днес учениците отново тръгват на училище след Коледната ваканция.

От МОН уверяват, че са осигурени тестове за Covid-19 за децата във всички училища в страната до 17 януари 2022 г., включително.

За да може те да бъдат тествани веднъж седмично, последните количества с щадящи тестове за ученици бяха доставени у нас на 30 декември 2021 г.,  по поръчка на здравното министерство.

В него днес се очаква експерти да обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 в страната след установените в неделя заразени с Омикрон – новият вариант на заразата.

Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. Такива указания даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков още преди Нова година в писмо до началниците на регионалните управления на образованието (РУО) във връзка с приключването на първия учебен срок на 31 януари 2022 г. Това е необходимо условие за гарантиране на обективност и равнопоставеност при оценяването на усвоения материал, пише в документа.