Учениците в Русе няма да пътуват без пари

0
37
Учениците в Русе няма да пътуват

Учениците в Русе няма да пътуват безплатно в обществения градски транспорт.

Това става ясно от докладна записка на председателя на Общинския съвет чл. кор. проф. Христо Белоев. В нея се предлага Общинският съвет на Русе да отхвърли предложението на инициативен комитет, учениците до 12 клас да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Причината, според текста на докладната записка е, че общинския Бюджет 2017 не е в състояние да осигури необходимите за реализацията на идеята 4 729 200 лева. Това е изразено в становището на общинска администрация.

Освен това, проверката на ГРАО показала, че от приложените към подписката 1932 подписи на граждани, коректни били едва 667 подписа. Поради това предложението от инициативния комитет за безплатно пътуване в градския транспорт на всички ученици не е възможно да бъде осъществено, пише в докладната, подписана от проф. Белоев.

Подписката беше инициирана от инициативен комитет, н състава на който бяха и петима общински съветници. Сред мотивите им бяха, че Общината трябва да осигури правото на образование и възпитание с цел пълно разгръщане на човешката личност, в зависимост от индивидуалните възможности, както и че трябва да се търси далновидност в инвестициите в образованието  и в потенциала на общественото развитие.

„Ще търсим правата си в съда, заради отказа на Община Русе, заяви категорично вчера лидерът на АБВ Стелиан Стефанов, който е част от инициативния комитет, предложил идеята.