Училищата могат да мерят температурата на децата, но не и да я записват

0
Снимка: Unsplash

Измерването на температурата на децата в училище може да се прави, но показанията не бива да се записват. Иначе тези лични данни се съхраняват в нарушение. Това е записано в становище на Комисията за защита на личните данни, пише lex.bg. Институцията е била сезирана, след като училищен директор въвел пропускателен режим чрез „система за контрол на достъпа с лицево разпознаване и мониторинг на телесната температура“.

Учителите били против, но директорът задължил класните ръководители да убеждават родителите да се съгласят с лицевото разпознаване.

„Законосъобразното обработване на лични данни в този случай се извършва единствено от медицинско лице. С оглед въведеното лицево разпознаване с измерване на температурата единственото основание за обработване на лични данни, което би могло да се приложи, е съгласието“, пише становището на комисията.

КЗЛД подчертава още, че училището следва да е в състояние да докаже, че обработва законосъобразно лични данни и че са спазени условията за съгласие – то да е дадено доброволно, както и да гарантира, че то може да бъде оттеглено свободно и след това ще бъде преустановено обработването на личните данни.

„Измерването на телесна температура, като част от противоепидемичните мерки, може да се осъществява без данните на лицето да бъдат индивидуализирани или допълнително обработвани чрез записване“, пише комисията.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили