Училищата – с екшън план за преминаване към дистанционно обучение

0

Стартът на новата учебна година ще е в реална училищна среда, но училищата трябва да имат екшън план за преминаване към дистанционно обучение.

Това стана ясно след съвещание на експерти от просветното и здравното министерство във връзка с началото на учебната година.

До 25 август на училищата ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност и един за медицинската страна на проблема.

В първите дни на септември всяко училище е уместно да има разработен свободен; отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда.

Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Ще бъде предложена възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи – в реална или в дистанционна среда.

В протоколите ще бъде включена информация за това дали ще се изискват или не маски в класните стаи, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика, както и провеждането на храненето в стола и други специфични особености.

От Асоциация „Родители“ пък поискаха с писмо до социалния министър допълнителен платен отпуск, изплащане на болнични при карантина в училище и ваучери за детегледачи в условията на продължаваща епидемия.