Училището в с. Баниска „плаче“ за спешен ремонт

0
86
Училището в с. Баниска

Училището в двемогилското село Баниска спешен се нуждае от основен ремонт.

Такъв не е правен от десетилетия в учебното заведение, построено преди близо един век. До сега са извършвани само козметични ремонти, при това със собствени сили и средства. Подменени са само малка част от дограмите.

В средищното училище в Баниска учат 100 деца от населеното място, както и от селата Помен и Могилино. Стените в някои от класните стаи са с налющена мазилка, а дървените подови настилки – надигнати, макар и някои от тях ремонтирани преди няколко години. Част от чиновете в кабинетите са подменени, но останалите са пред разпадане. Единствено компютърният кабинет е напълно обновен. Педагозите казват, че работата при тези условия, никак не е лесна. Според тях, ако се подобри материално-техническата база, работата им с децата ще стане по-добра и успехите им ще бъдат на по-високо ниво. Ще се увеличи и желанието за работа на децата, както и интересът им към учебния процес.

Община Две могили е кандидатствала с проект за обновяване на училището по Програмата за развитие на селските райони. Кметът, Божидар Борисов коментира, че ремонтът на учебното заведение е от изключителна важност. „Баниска е доста отдалечено от Две могили и ако и оттам трябва да извозваме децата до Две могили – това са предпоставки за пътно-транспортни произшествия, а и неудобство за родителите. А оттам – затворили се училището – „затваря“ се и селото“, допълни Борисов.

По Програмата за развитие на селските райони Община Две могили е кандидатствала за средства и по още два проекта – рехабилитация на уличната мрежа в града, както и няколко междуселищни пътни участъка.