Учител от Русе съди училище за заличен стенопис

0
Син, пребил майка си за пари

Дело, заведено от художник и учител по изобразително изкуство за унищожаване на произведение на изкуството започна в Окръжния съд в Русе.

Делото е заведено от Валентин Георгиев и е срещу ръководството на училището. През 2012 г. творецът създал стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. По проект и след решение на ръководството на училището през миналото лято стенописът, който представлявал петолиние с комбинация от много птички, ноти, цветя и деца в хармония с няколко топли цвята, и радвал дълги години децата, бил заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет.

„На негово място сега има гола боядисана стена. По проекта е преценено, че тази боя комуникира добре с фототапета на съседната стена и е по-добре да има боядисана стена, отколкото стенопис“, заяви художникът.

По думите на адвокат Павлина Иванова, която защитава интересите на твореца, при реализацията на новия проект не е поискано неговото съгласие. Поканили ръководството на училището да го обезщети за вредите, които са му причинени, но получили отказ. Това ги накарало да потърсят правата си в съда.

„Ние целим генерална превенция, защото горенето на книги и на картини, унищожаването на произведения на изкуството, предполагам всички си спомнят в какви исторически времена са се случвали“, каза адвокат Иванова.

Според нея, училището може да търси компенсация от физическите лица, които са наредили, разпоредили или допуснали това да се случи.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили